2020 m.m. Kauno Valstybinio Lėlių Teatro pamokos internetu

laimute 1.jpg

APIE TEATRĄ 

Pagrindinėje  Kauno alėjoje įsikūrusi magiška lėlių ir pasakų karalystė jau daugiau nei šešis dešimtmečius kviečia mažąjį žiūrovą leistis vaizduotės, grožio ir pažinimo keliu. „Stebuklinguoju Aladino žibintu“ prasidėjusios teatro istorijos metraštyje – solidus režisierių, dailininkų, aktorių, scenografų, kompozitorių sąrašas, daugiau nei 200 spektaklių pavadinimai, virš 2000 pagamintų lėlių, apie 17 000 suvaidintų spektaklių, kuriuos matė daugiau kaip 2,7 mln. žiūrovų, dešimtys festivalių ir gastrolių užsienio šalyse, pasiekiant net tolimąją Lotynų Ameriką.  

Teatras kasmet suvaidina apie 300 spektaklių, pristato keturias premjeras. Repertuarinė afiša kiekvieną sezoną mažiesiems žiūrovams siūlo net 28 spektaklius. Tai įvairių šalių pasakų inscenizacijos, originalioji dramaturgija vaikams.

KVLT trupę sudaro 15 aktorių: senbuviai – Saulius Bagaliūnas, Rasa Bartninkaitė, Audronė Grėbliauskienė, Remigijus Endriukaitis, Darius Krapikas, Jolita Ross, Laima Strazdauskienė, aktorius ir režisierius Andrius Žiurauskas bei jaunimo atstovai – Mindaugas Černiauskas, Indrė Endriukaitė, Vigita Rudytė, Rokas Lažaunykas, Dominyka Budinavičiūtė, Rūta Kumpikaitė, Arvydas Šaučiūnas.

Teatro įkūrėjų - Valerijos ir Stasio Ratkevičių rūpesčio dėka 1994 m. įkurtame lėlių muziejuje sukaupta daugiau nei 900 vertingų eksponatų (lėlių, kaukių, butaforijos ir scenografijos elementų, dokumentinės medžiagos), saugančių teatro istoriją bei iliustruojančių estetinės raiškos kaitą dailininkų darbuose. Čia nuolat vyksta edukaciniai renginiai, šviečiamosios programos, rengiamos muziejaus fondų parodos. Taip pat jau keletą dešimtmečių rengiamos išvažiuojamosios lėlių parodos, suteikiančios galimybę su muziejaus lobynu susipažinti įvairiuose šalies kampeliuose gyvenantiems lėlių teatro gerbėjams.

Didelio kauniečių, miesto ir užsienio svečių dėmesio sulaukia tradiciniai teatralizuoti Kauno valstybinio lėlių teatro renginiai – sezono atidarymo šventė „Į Pasakų šalį!“  bei trečią dešimtmetį skaičiuojantis tarptautinis lėlių teatrų festivalis „Šypsos lėlės ir vaikai“.

Siekdamas tapti šiuolaikišku, atviru ir žinomu, teatras daug dėmesio skiria auditorijos plėtrai,  nuolat ieško naujų komunikacijos formų su žiūrovais, plečia ir stiprina partnerysčių tinklą.

indre 2.jpg

UŽSIMEZGUSI DRAUGYSTĖ

Prieš keletą matų tarp Kauno valstybinio lėlių teatro ir lietuvių mokyklos Vašingtone užsimezgusi draugystė tapo paskata gimti  prasmingoms veikloms ir projektams.

2016  ir 2017 m.  Vašingtono lietuvių bendruomenės mokykloje surengta teatrinė vasaros stovykla „Žaidžiame teatrą“, orientuota į pilietiškumo ir tautiškumo skatinimą bei lietuvių kalbos tobulinimą, pasitelkus tautosaką ir teatrinės raiškos priemones. „Apsiginklavę“ būtiniausiais rekvizito ruošiniais ir pasiruošę kūrybinėms improvizacijoms,  „žaisti teatro“  buvo išvykę keturi Kauno lėlininkai  - Indrė Endriukaitė  ir Andrius Žiurauskas  bei Rasa Bartninkaitė  ir Audronė Daugėlytė. Intensyvias po savaitę trukusias kūrybines stovyklas apvainikavo vaikų sukurtų spektaklių premjeros, patobulintas lietuvių kalbos žodynas ir glėbiai geriausių emocijų...

Šių metų gegužę ir rugsėjį lėlių teatro aktorė Indrė Endriukaitė  virtualiu būdu  sudalyvavo  mokyklos bendruomenės mokslo metų užbaigimo ir pradžios šventėse.

Teatras mažųjų lietuvaičių, gyvenančių anapus Atlanto, taip pat nepamiršta ir artėjant didžiosioms metų šventėms – prieš kiekvienas Kalėdas Kauno lėlininkai paruošia teatralizuotą šventinį video sveikinimą.

2016 -1.jpg

NUOTOLINĖS TEATRO PAMOKĖLĖS

Prasminga teatro ir mokyklos  bendradarbiavimo patirtis paskatino inicijuoti nuotolinius teatro užsiėmimus - ugdančius kūrybiškumą, puoselėjančius lietuvių kalbą ir skatinančius vaikų pilietiškumą.  Sutarta virtualius susitikimus tarp Kauno valstybinio lėlių teatro aktorių ir Vašingtono mokyklos auklėtinių pradėti jau spalio 10d.

Laima.jpg

Nuotolinių pamokėlių metu su mažaisiais žais ir kurs aktorė Laima Strazdauskienė.Aktorė dirba Kauno valstybiniame lėlių teatre nuo 1984 m. Per 36 darbo teatre metus Laima sukūrė apie penkias dešimtis vaidmenų. Kūrėja ne vienus metus vadovauja vaikų dramos studijoms, šią vasarą vedė užsiėmimus teatre kūrybinės – edukacinės stovyklos „Žaidžiame teatrą“ dalyviams.

Indre 2 (1).jpg

Vyresnius vaikus į magišką teatro pasaulį nerti kvies aktorė Indrė Endriukaitė.Jaunosios kartos aktorė dirba teatre nuo 2010 m., sukūrė 15 vaidmenų. Taip pat ji yra įkūrusi edukacinį socialinį teatrą vaikams „Ridikėlių mokyklėlė“. Indrė ne kartą dirbusi kūrybinėse vaikų stovyklose, vedusi teatralizuotus užsiėmimus ir edukacines programas, scenos meno paskaitas studentams, o ir pati nuolatos siekia profesinio tobulėjimo.

Iki malonaus ir kūrybingo susitikimo teatro pamokų metu!
Su meile – Kauno valstybinis lėlių teatras :)

MažiejiLithuanian School